Brød og kornprodukter

Barn i Norge i dag spiser for lite grovt brød og for mye fint brød. Grove brød og kornprodukter har betydelig høyere innhold av næringsstoffer som fiber og protein enn finmalte kornprodukter. Inntak av fullkorn, grove brød, grove kornprodukter og fiberrike matvarer gir god metthetsfølelse og mer stabilt blodsukker gjennom dagen.

Tips for å få barna til å spise mer grove brød og kornprodukter 

  • Serverer to grove eller ekstra grove brødskiver eller to-tre grove eller ekstra grove knekkebrød. Velg brød med tre eller fire skraverte i brødskalaen eller nøkkelhullsmerket brød.
  • Server én tallerken grov kornblanding uten for mye tilsatt sukker. Velg produkter med nøkkelhullsmerket
  • Server havregrøt. Lag havregrøt på vann eller skummet melk. Grøt kan være et alternativ til brødmat
  • Velg fullkornspasta eller fullkornsris. Velg produkter med nøkkelhullsmerket

Smart mat - Utvalgte produkter anbefalt av SunnereBarn

SunnereBarn anbefaler å bruke produkter merket med nøkkelhullet. Her er et lite utvalg av nøkkelhullsprodukter i kategorien brød og kornprodukter.

 

Spis grove kornprodukter hver dag! Helsedirektoratet anfalinger

Så hva sier Helsemyndighetenes anbefalingene om hvilken type brød og kornprodukter barn bør spise?

  • Helsedirektoratet anbefaler at barn spiser grove kornprodukter hver dag.
  • Bruk Brødskalaen på brødposen og velg brød med tre eller fire skraverte sektorer. Brødskala´n angir hvor stor andel sammalt mel og helt korn et brød inneholder For merking av brød er graderingen av grovhet slik:

  • Velg brød, kornvarer og frokostblandinger uten for mye tilsatt sukker og som har fått Nøkkelhullsmerket. Disse varene er de sunneste innenfor en matvaregruppe, det vil si at de inneholder mer fiber og mindre fett, sukker og salt enn de andre matvarene i samme gruppe.