SunnereBarn - Matpakketips - SunnereBarn

Matpakketips

Et godt måltid midt på dagen hjelper barna å holde konsentrasjon og humør oppe gjennom hele dagen. På denne siden finner du tips til smarte matpakker.

Hva bør matpakken bestå av?

  • 1. Grovt brød eller grove knekkebrød.
  • 2. Grønnsaker, frukt og bær.
  • 3. Pålegg som fisk og annen sjømat, ost og andre meieriprodukter, egg og magert kjøtt.
Du finner plakat med tips til brødmåltidet her

Hvilket brød bør velges?

Når du velger brød og knekkebrød i butikken bør du se etter Nøkkelhullsmerket eller Brødskalaen. Utvalge produkter anbefalt av SunnereBarn:

«Nøkkelhullsmerket»

Nøkkelhullet er et hjelpemiddel utviklet for å gjøre det enklere å finne frem til de sunneste matvarene. Når en matvare er merket med Nøkkelhullet betyr det at den er sunnere enn tilsvarende matvarer.

Produkter med Nøkkelhullet inneholder mindre fett, mettet fett, salt og sukker og mer fiber enn andre matvarer i samme matvaregruppe.

Alle friske grønnsaker, poteter, belgvekster, frukter og fersk fisk er naturlige nøkkelhullesprodukter selv om de er ikke er merket med Nøkkelhullet.

Brødskalaen

Velg brød merket med grovt eller ekstra grovt på Brødskalaen for sikre et høyt nok inntak av fiber og fullkorn, og lavere innhold av fett, sukker og salt.

Brødskalaen er en merkeordning utviklet for å gjøre det lettere for forbruker å vurdere hvor grovt brødet er og dermed gjøre det lettere å velge et sunnere brød.

Brødskalaen viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet i forhold til total melmengde.

Brødskalaen er delt i fire kategorier

  • Fint brød: 0 - 25 % sammalt mel eller hele korn.
  • Halvgrovt brød: 26 - 50% sammalt mel eller hele korn.
  • Grovt brød: 51 - 75 % sammalt mel eller hele korn.
  • Ekstra grovt brød: 76 - 100 % sammalt mel eller hele korn.

Baker du brød selv?

Har dere tid så kan dere også bake brød selv. Det kan være en fin aktivitet å gjøre sammen med barna. Ved å bruke Grovhets-kalkulatoren til opplysningskontoret for brød og korn sikrer dere at oppskriften dere bruker er et grovt eller ekstra grovt.

Du finner flere gode brødoppskrifter her.

Du finner flere oppskrifter for å bake brød her.

Frukt og grønt i matpakken

Matpakken bør alltid inneholde en til to porsjoner frukt og grønnsaker, en porsjon er omtrent barnets håndfull.

Tips til pålegg

Velg aller helst pålegg merket med nøkkelhullet og bruk gjerne fiskeprodukter.

Flere matpakketips?

Helsedirektoratet har utviklet matpakketips som kan være fine å ta en titt på. Opplysningskontoret for brød og korn har i tillegg en oppskriftsbank som er stappfull av inspirerende matpakkeforslag og en rekke forslag til ukemeny for matpakker.

Videoene under er fra opplysningskontoret for brød og korn og viser noen eksempler på hvordan en brødskive kan både bli sunn og spennende for barna.