SunnereBarn - Matvaregrupper brød og kornprodukter - SunnereBarn

Brød og kornprodukter

Barn i Norge i dag spiser for lite grovt brød og for mye fint brød. Grove brød og forskjellige kornprodukter har betraktelig høyere innhold av næringsstoffer som fiber og protein enn finmalte kornprodukter.

Tips for å få barn til å spise mer grovt brød og kornprodukter

Inntak av fullkorn, grove brød, grove kornprodukter og fiberrike matvarer gir god metthetsfølelse og mer stabilt blodsukker gjennom dagen.

  • Serverer to-tre grove/ekstra grove brødskiver eller knekkebrød. Velg brød med tre-fire skraverte i brødskalaen eller nøkkelhullmerket brød.
  • Server én tallerken grov kornblanding uten for mye tilsatt sukker. Velg produkter med nøkkelhullsmerket.
  • Server havregrøt. Lag havregrøt på vann eller skummet melk. Grøt kan være et alternativ til brødmat.
  • Velg fullkornspasta eller fullkornsris. Velg produkter med nøkkelhullsmerket.

Se filmene under for eksempler på grønnsaker som du enkelt kan kutte opp og servere i barnehager eller SFO og hva som beregnes som fem om dagen.

Smart mat - Utvalgte produkter anbefalt av SunnereBarn

SunnereBarn anbefaler å bruke produkter merket med nøkkelhullet. Her er et lite utvalg av nøkkelhullsprodukter i kategorien brød og kornprodukter.

Spis grove kornprodukter hver dag! Helsedirektoratet anfalinger

Så hva sier Helsemyndighetenes anbefalingene om hvilken type brød og kornprodukter barn bør spise?

  • Helsedirektoratet anbefaler at barn spiser grove kornprodukter hver dag.
  • Bruk Brødskalaen på brødposen og velg brød med tre eller fire skraverte sektorer. Brødskala´n angir hvor stor andel sammalt mel og helt korn et brød inneholder For merking av brød er graderingen av grovhet vist under.
  • Velg brød, kornvarer og frokostblandinger uten for mye tilsatt sukker og som har fått Nøkkelhullsmerket. Disse varene er de sunneste innenfor en matvaregruppe, det vil si at de inneholder mer fiber og mindre fett, sukker og salt enn de andre matvarene i samme gruppe.