Barn i Norge i dag spiser mindre frukt og grønnsaker enn hva som er anbefalt. Det anbefales at vi får i oss 5 frukt og grønt om dagen, og da helst 2 frukter og 3 grønnsaker. For barn regnes en porsjon som en håndfull. Dette er en minimumsanbefaling, så barn kan fint spise mye mer.
Se filmene under for eksempler på grønnsaker som du enkelt kan kutte opp og servere i barnehager eller SFO og hva som beregnes som fem om dagen.
Kilde: Bama
Disse sunne grønnsakene er godt likt blant barn og har mange viktige næringsstoffer å by på:
Kålroten er kalorifattig, men har masse kostfiber. Den inneholder rikelig med vitamin C, og den er en kilde til B-vitaminet folat. Folat bidrar til normal psykologisk funksjon, normalt immunforsvar og reduserer trøtthet og slitenhet.
Blomkål er en super grønnsak. Den er rik på vitamin C og kostfiber, og en god kilde til B-vitaminet folat og kalium. Kalium bidrar til normal muskelfunksjon og er viktig for å opprettholde et normalt blodtrykk.
Brokkoli har et høyt innhold av vitamin C og K, og den er rik på kostfiber og B-vitaminet folat. Den er også en fin kilde til kalium. Vitamin C er viktig for immunforsvaret og beskytter cellene våre mot oksidativt stress. I tillegg bidrar vitamin C til collagendannelse som er viktig for normal funksjon av ben, ledd, tenner og hud.
Søtpoteten har en nydelig farge som skyldes at den er rik på betakaroten (vitamin A). Vitamin A bidrar til opprettholdelse av synet og er viktig for immunforsvaret. Søtpoteten har også masse kostfiber og er en fin kilde til kalium og sporstoffet kobber.
Så hva sier Helsemyndighetenes anbefalingene om hva og hvor mye frukt og grønt barn bør spise?