SunnereBarn - Matvaregrupper kjøtt og egg - SunnereBarn

Kjøtt og egg

Magre kjøttprodukter og egg er en viktig kilde til proteiner og til en rekke næringsstoffer som for eksempel jern. Animalske proteiner inneholder alle de essensielle aminosyrene som en liten kropp trenger for optimal vekst og utvikling.

Proteinrike matvarer

Proteinrike matvarer gir også god metthetsfølelse, og samtidig får barn i Norge i seg mer mettet fett og salt enn anbefalt. Kjøtt, smør, og olje og meieriprodukter er de største kildene til mettet fett både for barn og voksne. Det anbefales derfor å velge magre kjøttprodukter og å begrense inntaket av bearbeidet kjøtt tilsvarende to-tre middagsporsjoner i uken. Velg fortrinnsvis kylling- og kalkunprodukter. Per i dag gis det ikke noe konkret råd om hvor mange egg man kan eller bør spise i uken, men egg kan inngå som en del av et variert kosthold.

Tips til pålegg

  • Varier mellom ulike magre kjøttpåleggstyper som kalkunpålegg og kokt skinke.
  • Egg er godt på brødskiva og et pålegg, både kokt og laget som eggerøre eller speilegg.
  • Velg kjøttprodukter som har fått Nøkkelhullsmerket. Disse varene er de sunneste innenfor en matvaregruppe, det vil si at de inneholder mer fiber og mindre fett, sukker og salt enn de andre matvarene i samme gruppe

Tips til varmmat

  • Begrens inntaket av bearbeidet kjøtt som røkte pølser, røkt skinke, bacon, salami, røkte pølser og kjøttdeig.
  • Egg er fint som tilbehør til supper.
  • Hvis du skal bruke kjøttdeig velg karbonadedeig eller kyllingkjøttdeig fremfor varianter med mer fett.
  • Velg kjøttprodukter som har fått Nøkkelhullsmerket. Disse varene er de sunneste innenfor en matvaregruppe, det vil si at de inneholder mer fiber og mindre fett, sukker og salt enn de andre matvarene i samme gruppe.

Smart mat - Utvalgte produkter anbefalt av SunnereBarn

SunnereBarn anbefaler å bruke produkter merket med nøkkelhullet. Her er et lite utvalg av nøkkelhullsprodukter i kategorien kjøtt og egg.

Helsedirektoratets anbefaling

Velg hvitt og magre kjøttprodukter og begrens mendgen rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt! Med hvitt kjøtt meners kjøtt fra kylling, kalkun og høns. Med rødt kjøtt menes kjøtt fra svin, storfe, sau og geit. Så hva sier Helsemyndighetenes anbefalingene om hvilken type kjøtt barn bør spise?

  • Velg hvitt fremfor rødt kjøtt. Rødt kjøtt er kjøtt som svin, storfe, sau og bearbeidet kjøtt er kjøttprodukter som bacon eller spekepølse. Hvitt kjøtt er kjøtt fra dyr som kylling, kalkun og høns.
  • Velg magert, rent kjøtt av for eksempel kylling eller kalkun. Disse inneholder mindre fett og mer jern og andre næringsstoffer enn for eksempel pølser.
  • Velg karbonadedeig, kyllingkjøttdeig eller kjøttdeig av svin fremfor kjøttdeig og medisterfarse.
  • Velg kalkun­/kyllingpølser fremfor vanlige wiener­/ grillpølser.
  • Skjær bort alt synlig fett fra kjøttet og ta av skinnet på grillet kylling.
  • Velg magre kjøttpålegg og posteier; for eksempel kokt skinke, røkt kalkun, kylling naturell, pastarami, kyllingpostei og mager leverpostei.
  • En bør begrense mengden rødt og bearbeidet kjøtt tilsvarende 2-3 middagsporsjoner per uke.
  • Bytt gjerne ut kjøtt med bønner og linser en eller flere gang i uken.
  • Velg fortrinnsvis produkter som har fått Nøkkelhullsmerket. Disse varene er de sunneste innenfor en matvaregruppe, det vil si at de inneholder mer fiber og mindre fett, sukker og salt enn de andre matvarene i samme gruppe.