SunnereBarn - Næringsstoffer proteiner - SunnereBarn

Proteiner

Protein er en av de tre energigivende næringsstoffene som finnes i mat. Kroppen kan bruke protein som energikilde, men spiller vanligvis en mindre rolle som energikilde sammenlignet med karbohydrat og fett. Proteiner er derimot kroppens byggestener.

Hvorfor trenger kroppen protein?

To viktige nøkkelpunkter til hvorfor kroppen trenger protein.

Protein er Kroppens byggesteiner - ”Proteiner kalles ofte for kroppens byggesteiner” siden aminosyrene som protein er bygget opp av er helt nødvendig for oppbygning, vedlikehold og reparasjon av celler i kroppen. Proteiner deltar på forskjellige måter i alle livsprosesser i kroppen. En del av aminosyrene kan menneskekroppen ikke produsere selv i tilstrekkelige mengder, og de må derfor tilføres via maten. Proteiner med høy andel av de ulike essensielle aminosyrene kalles protein av høy kvalitet. Egg, kjøtt, fisk og meieriprodukter er matvarer med et høyt innhold av essensielle aminosyrer.

Protein gir lang metthetsfølelse - Proteinrike matvarer gir god metthet og bedre metthetsfølelse enn fett og karbohydrater. Det betyr i praksis at proteinrike måltider holder oss mette lenger.

Tips til proteiner i kostholdet

  • Velg matvarer med proteinkilder av høy kvalitet. Dette kan både være animalske (kjøtt, fisk, melk, ost og egg) eller vegetabilske proteinkilder (belgvekster, bønner og nøtter).
  • Velg magre kjøttprodukter, da disse ofte har høyt proteininnhold og samtidig et mer gunstig fettinnhold.
  • Melk og ost, da helst de variantene med minst mettet fett, er gode proteinkilder for barn og unge.

Smart mat - Utvalgte produkter med gode proteinkilder anbefalt av SunnereBarn

SunnereBarn anbefaler å bruke produkter merket med nøkkelhullet. Her er et lite utvalg av nøkkelhullsprodukter med gode proteinkilder.