Barn kan læres opp til å like det aller meste av mat. Siden nesten alle barn i Norge går i barnehage, skole og SFO har ansatte her en stor mulighet til å påvirke hva barn liker. Barn kjenner smak allerede før de er født. Smaken fra mors diett under svangerskapet overføres via fostervannet og morsmelk inneholder komponenter som gjenspeiler maten mor spiser i ammetiden.
Kilde: MatPrat
Nye norske retningslinjer legger vekt på prøvesmaking. Slik kan det for eksempel gjennomføres:
Forslag 1 - Smak med og uten luktesans. Barna kan forsøke å smake på en frukt, først mens de holder seg for nesen og deretter mens de ikke gjør det. Smaker de forskjellig? Inni nesen er det mange lukteceller som fanger opp luktestoffene og sender beskjed til hjernen, som igjen forteller oss hvilken lukt det er. Dette påvirker også hvordan mat smaker.
Forslag 2 - Frukt-, bær- og grønnsakblindtest i neste samlingsstund er populært. Hva med dagens smak? Ukens smak?
Forslag 3 - Få gjerne barna til å prøve å beskrive det de smaker. Synes de det smaker bittert, surt, salt eller søtt?
Forslag 4 - Start gjerne med noe som minner om noe barna allerede kjenner, og aller helst noe de liker. Da er sjansen større for at den nye maten blir akseptert.
Smaksløkene våre gjenkjenner de fem ulike grunnsmakene; søtt, salt, surt, bittert og umami.
Noen eksempler på hvordan de fem grunnsmakene kan smakes på:
Søtt = sukker, honning, syltetøy, søt frukt, godteri.
Surt = sitron, eddik, sure bær, umoden frukt.
Salt = salt, snacks, bacon, spekemat, saltet fisk.
Bittert = grapefrukt, appelsinskall, sterk kaffe, grønn te, ruccolasalat.
Umami = buljong, soltørket tomat, soyasaus, stekt kjøtt.
Barn er født med en naturlig forkjærlighet for søtt og umami og en naturlig skepsis til sure og bitre smaker. Det er derfor viktig at barn lærer seg å like disse smakene.
Mennesket kan muligens gjenkjenne 10 000 forskjellige lukter. Luktesansen vår har stor påvirkning på hvordan ting smaker for oss og mange kan kanskje kjenne seg igjen i at ting smaker mindre når man er tett i nesen?
Synet er også viktig når vi skal smake. Matvarens utseende, fargen for eksempel, og matens konsistens er også en del av smaksopplevelsen. Prøv også å smake uten å se. Smaker det da annerledes?
Hva man har hatt i munnen rett før, utseende på det man skal spise og temperaturen på det man putter i munnen har også noe å si for hvordan det smaker.
Lær mer om barn og smak her.