SunnereBarn - Ta vare på maten - SunnereBarn

Ta vare på maten

Vi kaster for mye mat. Bare i Norge kaster vi flere hundre tusen tonn. Bransjeavtalen definerer matsvinn slik: Matsvinn omfatter alle nyttbare deler av mat produsert for mennesker, men som enten kastes eller tas ut av matkjeden til andre formål enn menneskeføde, fra tidspunktet når dyr og planter er slaktet eller høstet (Matvett 2021).

Så hvordan kan vi ta bedre vare på maten vår?

Det finnes alltid muligheter til å bruke opp maten, men det finnes også stort potensiale i planlegging av matinnkjøp. Små enkle grep kan bidra til at vi utnytter matvarene bedre og kan redusere matsvinn.

  • Planlegging
  • Riktig porsjon, se mer om smarte porsjonstips her: SunnereBarn - Riktig porsjonstips - SunnereBarn
  • Både friske råvarer, rester og litt «skrukkete» matvarer kan ofte utnyttes bedre. Matvett kan hjelpe til med veiledningen, se lenker nederst på siden.
    • Bruk opp-leksikon
    • Veileder for trygg gjenbruk av mat

Her er også noen tips til riktig oppbevaring og hvordan bruke opp de ulike matvarene.

  • Frukt og grønt; Det som er til overs, men ikke ferskt kan brukes i supper, gryter, sauser, bakst og smoothies. Riktig oppbevaring av frukt og grønt forlenger holdbarheten.
  • Brød og korn; Brød som ikke er ferskt kan brukes til ostesmørbrød og krutonger i salaten, og grøtrester kan brukes i pannekaker og vafler.
  • Kjøtt og egg: Husk at egg er merket med "best før, ofte god etter». Egg har lang holdbarhet. Riktig oppbevaring er viktig for å sikre at kjøttvarene ikke må kastes. For eksempel bør kjøttpålegg pakkes i tette bokser og legges kaldt. Når barna smører egen mat er det viktig å sørge for at maten ikke står for lenge ute.
  • Meieriprodukter; Husk at alle meieriprodukter er merket "best før, ofte god etter" og er ofte holdbare mye lenger hvis du oppbevarer dem riktig (2-4 grader).

Nyttige lenker

Lær barna om sammenhengen mellom mat og miljø. SunnereBarn samarbeider med Grønt Flagg, lær mer her: Grønt Flagg (fee.no)