Så hvordan kan vi ta bedre vare på maten vår?
Det finnes alltid muligheter til å bruke opp maten, men det finnes også stort potensiale i planlegging av matinnkjøp. Små enkle grep kan bidra til at vi utnytter matvarene bedre og kan redusere matsvinn.
- Planlegging
- Riktig porsjon, se mer om smarte porsjonstips her: SunnereBarn - Riktig porsjonstips - SunnereBarn
- Både friske råvarer, rester og litt «skrukkete» matvarer kan ofte utnyttes bedre. Matvett kan hjelpe til med veiledningen, se lenker nederst på siden.
- Bruk opp-leksikon
- Veileder for trygg gjenbruk av mat
Her er også noen tips til riktig oppbevaring og hvordan bruke opp de ulike matvarene.
- Frukt og grønt; Det som er til overs, men ikke ferskt kan brukes i supper, gryter, sauser, bakst og smoothies. Riktig oppbevaring av frukt og grønt forlenger holdbarheten.
- Brød og korn; Brød som ikke er ferskt kan brukes til ostesmørbrød og krutonger i salaten, og grøtrester kan brukes i pannekaker og vafler.
- Kjøtt og egg: Husk at egg er merket med "best før, ofte god etter». Egg har lang holdbarhet. Riktig oppbevaring er viktig for å sikre at kjøttvarene ikke må kastes. For eksempel bør kjøttpålegg pakkes i tette bokser og legges kaldt. Når barna smører egen mat er det viktig å sørge for at maten ikke står for lenge ute.
- Meieriprodukter; Husk at alle meieriprodukter er merket "best før, ofte god etter" og er ofte holdbare mye lenger hvis du oppbevarer dem riktig (2-4 grader).
Nyttige lenker
Lær barna om sammenhengen mellom mat og miljø. SunnereBarn samarbeider med Grønt Flagg, lær mer her: Grønt Flagg (fee.no)